Brandklassen en eigenschappen Brandklasse Omschrijving Branden van vaste stoffen - doorgaans van organische oorsprong - die in het algemeen onder gloedvorming verbranden Branden van vloeibare of vloeibaar wordende stoffen Branden van gassen Branden van metaal Branden van vet / oliën in keukens Voorbeelden Hout, papier, stro, kunststoffen, kolen Olie, benzine, alcohol, sommige kunststoffen, bitumen Propaan, butaan, aardgas, biogas Magnesium, zirkonium, kalium, natrium Frituurvet, plantaardige en dierlijke vetten Bij de keuze voor de juiste blusser zijn naast de brandklassen ook de eigenschappen van de blusstof van belang. Bluspoeder kan voor iedere brandklasse ingezet worden, met uitzondering van brandklasse F, maar geeft aanmerkelijke nevenschade bij gebruik. Schuimblussers daarentegen veroorzaken nagenoeg geen nevenschade, maar zijn alleen geschikt voor brandklassen A en B. Onderstaand overzicht geeft globaal de eigenschappen van de verschillende blusstoffen weer: Brandklasse Sproeischuim Vetbrandblusser Poeder Koolzuursneeuw weinig weinig sterk geen nee nee ja ja groot ja ABC D F ja1 ja ja nee nee nee groot ja nee nee nee ja matig ja matig2 ja nee nee ja nee nee nee 1. Sproeischuimblussers gevuld met ExtRA eco 3% zijn niet geschikt voor het blussen van in water oplosbare stoffen zoals alcoholen. In dit geval moet een schuimblusser met alcoholbestendig of ‘all-purpose’ schuim worden gebruikt. In niet-vorstvrije ruimten moet een vorstbestendig schuim worden gebruikt. Dit kan een premix zijn van water, AFFF en vorstbeschermer, Imprex of van Towasol (zie voor details de pagina’s 6 en 7). 2. Koolzuursneeuw (CO2 ) is zwaarder dan lucht en kan zich in laag gelegen ruimten verzamelen. Er bestaat verstikkingsgevaar voor de mens in kleine ruimten. 5 Samen naar een veilige toekomst! Type blusser Vervuiling door blusstof Herontstekingsgevaar Gebruiksgemak Pagina 4

Pagina 6

Scoor meer met een webshop in uw tijdschriften. Velen gingen u voor en publiceerden mailings online.

Brandblussers en toebehoren Lees publicatie 5Home


You need flash player to view this online publication